Nieuwbouw Tandheelkunde UMC Radboud, Nijmegen
Opdrachtgever | Directie UMC St. Radboud, Nijmegen |
Architect | Croonen Architecten, Nijmegen |
Projectgrootte | € 1.800.000 |
Opleveringsdatum | januari 2003 |
Uitbreiding van het studentenaantal voor de faculteit Tandheelkunde van het UMC St. Radboud heeft tot gevolg dat het bestaande gebouw wordt heringedeeld en uitgebreid met een nieuw studiecentrum. Het studiecentrum voorziet in studieplaatsen voor bibliotheek- en computerondersteunend onderwijs, aangevuld met werkkamers voor personeel. Een strategische plek voor de uitbreiding van het gebouw is de grootste patio van het complex.
Het gebouw bestaat uit een tweetal bouwlagen: de bibliotheek en de werkplekken. De bouwlaag met de computerwerkplekken bevindt zich ondergronds met daglichttoetreding door middel van een verdiepte strook aan de zuidzijde. De tweede bouwlaag met bibliotheek bevindt zich op maaiveldniveau en is in de noord-zuid richting transparant. Belichting aan weerzijden en de haakse opstelling van het meubilair bieden garantie voor de transparantie van de uitbreiding. De dichte kopgevels zijn in baksteen uitgevoerd. De open, lange gevels zijn uitgevoerd in houten puien met blank glas. Centraal in de ruimte, op maaiveldniveau en aan de verbindingsweg, bevindt zich de ontvangstbalie. Deze strategische plek en situering van trap en lift in de nabijheid van de balie biedt overzicht en controle op in- en uitgaande personen op beide verdiepingen. Voor de bereikbaarheid van het studiecentrum zijn een tweetal doorbraken in het bestaande gebouw geformeerd.
De nieuwbouw van het studiecentrum is extra bijzonder omdat de bouwlocatie van het Studiecentrum zich bevindt in een 'binnentuin', met aan ieders zijde een bestaand pand van diverse bouwlagen. Alle materialen zijn met behulp van kranen op het terrein terechtgekomen. Daarnaast is de bewegingsvrijheid binnen de aanwezige ruimte zeer beperkt en moet er rekening gehouden worden met de aangrenzende panden waar gewoon gewerkt werd. Om bouwhinder te voorkomen zijn er aangepaste technieken toegepast. Ook zijn de werktijden aangepast aan de wensen van de opdrachtgever en gebruikers. Hierdoor zijn er veel werkzaamheden verricht op ‘ongebruikelijke’ werktijden. Frequent overleg met gebruikers van de aansluitende panden was van groot belang en heeft continu plaatsgevonden.
Thijssen Bouw heeft zorggedragen voor de bouwkundige en civiele werkzaamheden. Daarnaast waren wij verantwoordelijk voor de coördinatie over de installatietechnische werken en de nevenaannemers.